Skal du også holde webinar for første gang?

«Web & Sosiale medier som markedskanal» er tittelen på kurset jeg holder for gründere i Agder på oppdrag fra fylkeskommunen. Som en konsekvens av Covid-19 ble jeg spurt om jeg i april kunne gjennomføre kurset som et webinar.

Ops, tenkte jeg! – Hvordan fylle tre kvelder av tre timer uten å ha kursdeltakerne fysisk i rommet som en aktiv part? Jeg elsker jo den dynamikken som kan oppstå mellom kursdeltakerne og meg som kursholder. På den annen side, – nå får jeg faktisk en gylden mulighet til å hive meg ut i noe helt nytt – igjen!

Det første jeg måtte finne ut av var hvilket verktøy jeg skulle bruke til dette. Jeg hadde bittelitt erfaring fra Skype før «corona-tiden», og i senere tid deltatt i Teams og Skype business-møter. Begge disse forutsetter at man laster ned programmet på egen maskin – det samme gjelder for Zoom. For noen er det helt kurrant, for andre ikke. Jeg ønsket derfor å finne frem til et ennå enklere verktøy.

Vær bevist valg av videoverktøy

Etter å ha forhørt meg rundt om i nettverket mitt ble jeg tipset om flere alternative verktøy, og interessen min falt etter hvert på norske Whereby.

«Whereby, tidligere kjent under navnet Appear.in, driver en videokonferansetjeneste hovedsakelig mot bedriftsmarkedet, men tilbyr også tjenesten til privatpersoner. Det viser seg at hjemmekontorbølgen har gitt en tidobling for det norske videokonferanse-selskapet.«

Min erfaring med Whereby – enkelt og effektivt!

I Whereby kunne jeg enkelt opprette kursrom og lage en link som jeg kunne sende i e-post til deltakerne som var meldt på kurset. Kursdeltakerne fikk da direkte tilgang til kursrommet via linken – uten å måtte laste noe ned på egen enhet.

Jeg kunne velge å invitere til et åpent rom, eller jeg kunne holde rommet låst slik at deltakerne måtte «banke på» for å få tilgang. Om en deltaker «falt ut», kunne vedkommende enkelt komme tilbake i kursrommet ved å følge den samme linken.

Whereby har en gratis versjon men jeg valgte Pro slik at jeg kunne sette opp kurs for inntil 12 personer og uten begrensninger for varigheten av økten. I denne versjon kunne jeg enkelt dele PowerPoint-presentasjonen min, og jeg kunne også enkelt bytte til online nettvisning via en annen nettleser.

Jeg er Mac-bruker og har Safari som standard nettleser. En viktig ting jeg fant ut om Wehereby er at den fungerer bare optimalt i nettleserne Chrome og Firefox. Jeg kjørte derfor Whereby i Chrome, og så brukte jeg Safari når jeg skulle dele online eksempler fra nettet. Kombinasjonen var helt topp!

Da jeg kjørte webinaret hadde jeg to skjermer. På den ene skjermen hadde jeg kamera og Whereby i fullskjermsvisning, på den andre skjermen hadde jeg PowerPoint-presentasjonen og Safari nettleser åpen. Da kunne jeg enkelt hente inn det jeg ville dele i kursrommet. Et lite triks her er å ha riktig innstilling på PowerPointen. Velg «konfigurer lysbildefremvisning» og «visning for en person», og til sist «vis lysbildefremvisning» – da fungerer det som bare det!

Min opplevelse av å holde webinar?

Kursdeltakerne gav uttrykk for å ha fått godt utbytte av webinaret. I rollen som kursholder savnet jeg dynamikken og hva man til enhver tid kan «lese ut av flokken», men det var absolutt en positiv erfaring også, så dette kan jeg gjøre mer av.

Ønsker du kurs i web og sosiale medier internt i din bedrift? Jeg tilpasser kurs etter behov – både når det gjelder innhold og varighet. Ta kontakt på telefon 928 74 440 eller cathrine@ccberli.no.